четверг, 8 мая 2014 г.

ПОЛІТИЧНА СВІДОМІСТЬ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

Проблема політичної свідомості українського суспільства актуальна як ніколи. Саме політична свідомість багато в чому пояснює витоки, характер та особливості певної політичної системи, поведінку суспільних груп, динаміку та спрямованість політичних процесів. Зміна об'єктивних умов призводить до змін соціальних пріоритетів і появи нових цінностей і орієнтацій. Враховуючи те, що політична свідомість постійно змінюється унаслідок динамічних політичних подій, процесів, ця проблема набуває все більшого значення для України.
За таких умов практично зникає орієнтація українських громадян у політичному житті суспільства, у визначенні індивідуальних позицій до тих чи інших політичних, суспільних процесів. З кожним роком в українському суспільстві складається критичне ставлення до нинішніх політиків.
Сучасній політичній свідомості України притаманний низький ступінь довіри до державних інститутів влади, ігнорування законних способів розв'язання конфліктів, переважання емоційних регуляторів у політичній діяльності.
Ставлення громадян України до діяльності нинішніх політиків свідчить про втрату легітимності політиків як представників суспільних інтересів.
Звісно, можна й сказати про те, що українське суспільство на порозі XXI століття є вельми поляризованим. Воно не має внутрішньої єдності. Це, як правило, пояснюється довгим періодом відсутності державності в української нації. Слід зазначити також, що процес формування політичної свідомості завжди є складним і суперечливим, оскільки таким є політичне життя суспільства. Трансформація політичної свідомості українців залежить від спрямованості та динаміки політичних процесів, які визначаються політичним курсом нашої влади.

Колтуник Максим ( 2011г. )

Комментариев нет:

Отправить комментарий