вторник, 16 июня 2015 г.

VICE News опублікував беззаперечні докази присутності російських військових в Україні

Авторитетне американське видання VICE News провело детальне розслідування щодо присутності російських військових в Україні. Докази виявилися приголомшливі. Оскільки війна на Донбасі триває, а президент Росії Володимир Путін продовжує заперечувати будь-яку присутність російської армії на території України, видання вирішило провести своє власне розслідування.

Спираючись на купу інших досліджень, а зокрема на нещодавнє повідомлення Атлантичної ради, яка використовувала відкриті джерела інформації – довести присутність кадрових російських військових не складно. Журналіст VICE News вирішив використати ту ж методологію, що й Атлантична рада – і простежити за допомогою соцмереж та геотегів на фотографіях за пересуванням військовослужбовця російської армії Бато Дамбаєва (Улан-Уде, Бурятія)

На світлинах, які кореспондент видання знайшов у соцмережі "ВКонтакте" видно, що Дамбаєв – військовий російської армії. У його профілі можна знайти світлини, де він у відповідній формі на території свого рідного міста. Пізніше у його альбомах почали з'являтися фото біля українських кордонів, а у лютому 2015 року - у Вуглегірську поблизу Дебальцевого (Україна).

Щоби переконатися, що фотографії справді зроблені дійсно у цій місцевості, журналіст вирішив перевірити їх автентичність, вирушивши у подорож тими ж локаціями, що й Дамбаєв. Першу зупинку кореспондент зробив у Москві, потім – Тагангрог, потім проїхався поблизу Ростова-на-Дону, потім – Вуглегірськ. Журналіст відшукав абсолютню всі локації, де Дамбаєв робив свої фото. На підтвердження кореспондент видання робив власне фото протиставляючи його світлинам бурята. З цього випливає, що російський військовий дійсно перетинав кордон і брав участь у бойових діях.

Інформацію про присутність російських військових у Вуглегірську підтверджують й місцеві мешканці. Більше того, вони також згадали чоловіка, зовні схожого на Дамбаєва. Примітно, що після цієї "операції" бурят повернувся назад до Росії. Журналісту VICE News також вдалося з'ясувати, що контракт Дамбаєва закінчується тільки у 2016 році, що доводить безпрецедентну участь російських кадрових військових у війні на Донбасі. Цікаво й те, що під час спроби зв'язатися з Дамбаєвим, останній відхрещувався від своїх фотографій у соцмережі, посилаючись на те, що "це хтось інший".

Зазначимо, розслідування VICE News – далеко не перше, яке доводить безпосередню участь російських військових у війні на Донбасі. Тільки за останній місяць була опублікована фундаментальна праця загиблого російського опозиціонера Бориса Нємцова "Путін. Війна". Крім того, перманентно свої розслідування публікує авторитетне видання Bellingcat.



Комментариев нет:

Отправить комментарий