четверг, 11 сентября 2014 г.

Як Росія залучає "митців" до промивання мізків своїх громадян.

У Росії рупором Кремля стали не лише ЗМІ, а й режисери, письменники та музиканти

Нині популярними стали фрази «Я телебачення не дивлюсь взагалі», «Я новини не читаю / не слухаю / не дивлюсь, бо там – лише брехня і пропаганда». Утім, уникнути її росіянам, просто припинивши взаємодію з усіма ЗМІ, не вдасться. Для таких пропагандистська машина винайшла інші методи, залучивши до своїх брудних цілей митців. Журналісти Еспресо.TVзібрали підбірку найяскравіших прикладів такої пропаганди:

Серед бравих прислужників пропаганди в російській літературі добре відомий Микола Старіков. Він пише вже давно і швидко відреагував на події в Україні, перекрутивши їх під свою параноїдальну ідею: у всьому винні США.

Зокрема, його книжка «Украина. Хаос и революция - оружие доллара» на двохсот сорока сторінках просуває тему - «крах української держави, що відбувся після державного перевороту, здійсненого спецслужбами США в Києві у лютому 2014».

У кращих традиціях жанру Старіков турбується маршами «нацистських бойовиків» в Україні. Це він пояснює тим, що США потребує війни, аби «списати свій колосальний державний борг».

Стиль автора подібний до письменників-документалістів, Старіков навіть вдається до «аналітики», тож, росіянин, що принципово «не дивиться новини» та не здатний до аналітичного осмислення фактів, скористається підказками Старікова та прийме його фантазії за правду.

Відреагував автор і на окупацію Росією Криму, створивши книгу «Россия. Крым. История». Тут, у властивій йому манері, Старіков розповідає, «як Крим повернувся додому в 2014 році? Хто і навіщо організував держпереворот у Києві?».

З пропагандою в літературі не відстає і Дмитро Бєляєв, що символічно є однофамільцем російського фантаста. Його книга «Разруха в головах. Информационная война против России» ще у назві грає на випередження, змушуючи повірити, що вся інформація, яка викриває Росію, є брехливою на противагу російській пропаганді.

Сергій Плєханов опублікував збірку «Новороссия. Восставшая из пепла», об’єднавши в ній усі кремлівські версії «історичної правди». «Коли українські шовіністи захопили владу в Києві та відкрито оголосили хресну ходу проти всього російського, Новоросія постала і веде смертельну боротьбу не тільки за своє виживання, але й за майбутнє всіх росіян».
Окрім цього, у книзі безліч іншої маячні, що нічим не відрізняється від новин російських прокремлівських каналів.

Уникаючи новин та шукаючи об’єктивності в літературі, можна натрапити ще на десяток подібних текстів, зокрема: Леонід Млечин «Степан Бандера и судьба Украины», Олексій Козлов «Вся правда об Украинской Повстанческой Армии», Юрій Мухін «Как натравить Украину на Россию. Миф о «Сталинском Голодоморе», Максим Григорьєв «Евромайдан», Лев Вершинін «Кто уничтожил Украину?», «Украина – вечная руина», Олег Федюшкін «Несостоявшаяся украинская держава», Михайло Полікарпов «Оборона Донбасса. Игорь Стрелков, ужас бандеровской хунты», Джон Армстронг «Истоки самостийного нацизма» та ще багато подібних «трудів».



Комментариев нет:

Отправить комментарий